11.10.2013 ŚWIATOWY DZIEŃ JAJA - WORLD EGG DAY

2013-10-10

Święto to tradycyjnie obchodzimy w drugi piątek października.

Pomysłodawcą tych obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission). Głównym celem obchodów ŚWIATOWEGO DNIA JAJA  jest promocja konsumpcji jaj, jako jednego z najlepszych produktów spożywczych na świecie.

„Nie ma w przyrodzie drugiego, bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja” (prof. dr hab. T. Trziszka)

W związku z tym, że jajo posiada zalety zarówno odżywcze, jak i smakowe, poniżej przedstawiamy opracowaną przez IEC listę argumentów przemawiających za spożywaniem jaj.

LISTA 12 POWODÓW DO SPOŻYWANIA JAJ, OPRACOWANA PRZEZ IEC

  1. Jaja to jedne z najbardziej wielofunkcyjnych produktów żywnościowych na rynku.
  2. Jaja mają jeden z najwyższych wskaźników koncentracji składników pokarmowych.
  3. Gdy mówimy o białku jaja, powinniśmy pamiętać, że zostało ono uznane przez naukowców za białko wzorcowe, którego skład i proporcje zawartości poszczególnych aminokwasów przyjmuje się za 100;  ilekroć porównywana jest wartość biologiczna białka różnego pochodzenia (mięso, ryby, zboża itd.) jajo jest wzorcem.
  4. Tłuszcz znajdujący się w jaju to w niemal dwóch trzecich mające zbawienny wpływ na nasze zdrowie nienasycone kwasy tłuszczowe.
  5. Konsumpcja jaj, wysokowartościowych produktów pod względem pokarmowym, jest jednym z najlepszych sposobów zaopatrywania naszego organizmu w białko.
  6. Każda pora dnia jest dobra na spożywanie jaj.
  7. Żółtko jaja jest doskonałym źródłem choliny, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu.
  8. Zawarte w jajach luteina i zeaksantyna są dwoma nowopoznanymi składnikami pokarmowymi, dzięki którym jaja zostały zaliczone do tzw. żywności funkcjonalnej.
  9. Jaja są produktem do przyrządzenia niezwykle eleganckich dań na uroczyste okazje.
  10. Wzbogacenie odchudzającej diety w białko jaja, przyczynia się do stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas.
  11. Dzieci lubią jaja, a rosnący organizm szczególnie potrzebuje zawartych w nich składników pokarmowych; jaja zatem, jako doskonałe źródło aminokwasów, są świetnym pożywieniem dla dzieci.
  12. Październikowy Światowy Dzień Jaja warto wykorzystać jako inspirację do stworzenia nowych potraw z wykorzystaniem jaj.

Pełen tekst źródłowy IEC na stronie internetowej www.kipdip.org.pl