*

Budowa jaja

I. Budowa  jajka

1. Skorupka.

2. Zewnętrzna blaszka błony pergaminowej.

3. Wewnętrzna blaszka błony pergaminowej.

4, 13. Chalaza.

5, 6, 12. Białko.

7. Błona żółtkowa.

8, 10, 11. Żółtko.

9. Tarczka zarodkowa.

14. Komora powietrzna.

15. Kutikula.

(źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Jajo_(biologia))

II. Skład chemiczny

Jajko składa się z: wody, białek, tłuszczy (jednonienasyconych, nasyconych, wielonienasyconych), węglowodanów i popiołu.

III. Zawartość składników mineralnych

W skład jajka wchodzą: wapń, fosfor, żelazo, jod, sód, potas, chlor, magnez, fluor, miedź, siarka, mangan, cynk.

IV. Zawartość witamin

Jajko zawiera następujące witaminy: A, D, E, B1,B2, B6, B12, PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy, biotynę, chlorek choliny.